Tudj meg mindent a lassú- és a gyors felszívódású szénhidrátokról!

Tudj meg mindent a lassú- és a gyors felszívódású szénhidrátokról!

Biztosan te is hallottál már arról, hogy vannak lassú- és gyors felszívódású szénhidrátok. Ha azt is szeretnéd megtudni, hogy az egyes szénhidrát típusok hogyan befolyásolják a diétád sikerét, akkor ez az írásunk neked szól.

Fehérje, zsír és szénhidrát

A tápanyagokat három nagy csoportba soroljuk: fehérjék, zsírok és szénhidrátok. Nagyon fontos, hogy az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás során mindhárom tápanyag típust a megfelelő mennyiségben és formában vigyük be a szervezetünkbe.

Gyors- és lassú felszívódású szénhidrátok

Ha ez az egyensúly felborul, és nem a megfelelő formában visszük be a tápanyagokat a szervezetünkbe, akkor az betegségek kialakulásához és elhízáshoz vezethet.

Gyors- vagy lassú felszívódású szénhidrát

Észrevetted már, hogy bizonyos ételek elfogyasztása után elálmosodsz? Előfordult már veled, hogy hirtelen farkaséhség tört rád, és muszáj volt gyorsan nassolnod valamit? Ilyen esetekben bizony az elfogyasztott szénhidrátokat érdemes megvizsgálni.

Bizonyos ételek olyan gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, melyek hirtelen növelik meg a vércukorszintünket, egy nagy energialöketet adva a testünknek. Ők a gyors felszívódású szénhidrátok.

Velük az a legnagyobb probléma, hogy az általuk okozott hirtelen vércukorszint emelkedésre válaszul a szervezetünk nagyobb mennyiségben termel inzulint. Az inzulin abban segít, hogy ezt a hirtelen megnövekedett vércukorszintet lecsökkentse, normalizálja, a termelt energiát elszállítsa a „megfelelő helyekre” (pl. izmokba, szervekhez).

Vannak azonban olyan szénhidrátok, melyeket lassan dolgoz fel a szervezetünk, így a belőlük nyert energiát is szépen fokozatosan adagolja a testünknek – ezek a lassú felszívódású szénhidrátok.

Egészséges lassú felszívódású szénhidrátok

Melyik szénhidrát típus hizlal?

A szénhidrátok túlzó fogyasztása és az, amikor elmozdul az egyensúly a szénhidrát-fehérje-zsír háromszögben, az bizony a zsírpárnák növekedéséhez, így elhízáshoz vezethet. Nem is csoda tehát, hogy a sikeres fogyókúrában a szénhidrátok bevitelének a vizsgálata az egyik legfontosabb kérdés.

Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy MILYEN szénhidrátokat fogyasztunk a diétánk során: lassú- vagy gyors felszívódásúakat.

Cukros ételek, péksütemények a diétád ellenségei

A gyors felszívódású szénhidrátok túlzott fogyasztása két dolog miatt is elhízáshoz vezethet:

  • Ezen ételek fogyasztása után a szervezetünk arra törekszik, hogy minél inkább elszállítsa az így termelt energiát a megfelelő helyekre a testünkben. Mivel valószínűleg nincs szükségünk ilyen mértékű energiára, így az zsírpárnák formájában raktározódik majd el, ami elhízáshoz vezet.
  • A gyors felszívódású szénhidrátok okozta hirtelen megnövekedett vércukorszintre a szervezetünk inzulintermeléssel válaszol, hiszen szeretné visszaállítani a rendet. Az inzulin gyorsan lecsökkenti a vércukorszintünket, így újra éhesek (akár hirtelen farkaséhesek) leszünk. Ilyenkor gyengének érezhetjük magunkat és hirtelen meg is szédülhetünk, tehát ösztönösen gyorsan „valami cukrosat” eszünk, ami újra felemeli a vércukorszintünket, és így tovább – így elindul az ördögi kör!

Ezzel szemben a lassú felszívódású szénhidrátok fokozatosan és nem is olyan radikálisan emelik meg a vércukorszintünket. Hosszabb idő alatt szépen, egyenletesen látják el a szervezetünket energiával. Így sokkal tovább érzünk telítettség érzetet, nem tör ránk a farkaséhség, nem hullámzik a vércukorszintünk, nem érezzük a nassolás utáni vágyat és nem álmosodunk el az étkezések után sem.

Melyek a lassú- és melyek a gyors felszívódású szénhidrátok?

A diéta során kerülendő gyors felszívódású szénhidrátok közül a legismertebbek: a fehér liszt alapú ételek, a péksütemények, a tészták, a szőlőcukor, a kristálycukor, a méz, a növényi szirupok, a gyümölcslevek, a fehér rizs, az aszalt gyümölcsök, a lekvárok és befőttek, a csokoládék és más édességek.

Dzsemek, lekvárok, cukros gyümölcslevek a fogyókúrád ellen

Ezzel szemben a lassú felszívódású szénhidrátok kisebb mennyiségben a diéta során is bátran fogyaszthatóak: a különféle gyökérzöldségek, a sárgarépa, az édesburgonya, a cékla, a karalábé, a zeller, a fehérrépa, a különféle álgabonák (pl. amaránt, quinoa, hajdina, köles, kuszkusz).

Quinoa, amaránt, hajdina, köles, kuszkusz mint lassú felszívódású szénhidrátok

A sok rost is segíti a diétád, felgyorsítja a fogyást!

A magas rosttartalmú ételek lassítják az emésztés folyamatát, így a szénhidrátok felszívódását is. Így érdemes mindig magasabb rosttartalmú, zöldségekben gazdag ételeket fogyasztanod, ha szeretnéd támogatni a fogyókúrád.

Egyél minél több rostot és segítsd a fogyókúrád

Az EatSlimPro Lifestyle program során éppen emiatt teljesen kizárjuk a gyors felszívódású szénhidrátok fogyasztását. Helyettük magas fehérje- és alacsony szénhidrát tartalmú ételeket és rengeteg zöldséget fogyasztunk, ezzel is támogatva a fogyást, a megfelelő emésztést és a szervezetünk egészséges működésének helyreállítását.

Vélemény, hozzászólás?