Mi is az a zsigeri zsír, azaz más néven a viscerális zsír?

Ha túl sokat eszünk illetve rosszak az étkezési szokásaink a szervezet nem a bőr alatti rétegben, hanem közvetlenül a belső szervek körül kezdi el zsírt raktározni.
Ezt a belső zsírréteget nevezzük zsigeri zsírnak.

A zsigeri zsírok mindenkinek a szervezetében megtalálhatóak, a hasüregben helyezkednek el, a hasi belső szerveket: a hasnyálmirigyet, tüdőt, májat, veséket és a szívet borítják be, így védve őket a külső behatásokkal szemben. 

Az viszont már igencsak nem mindegy, milyen mértékben képeznek védőburkot. 

A zsigeri zsír jóval aktívabb az anyagcserében, ráadásul hormonszerű anyagokat (stressz hormont, gyulladási faktorokat) termel. Több ezer olyan molekula (méreganyag) szabadul fel belőle és kerül a szervezetedbe, amelyek igen súlyos betegségeket okoz(hat)nak, ilyenek például:

  • stroke,
  • infarktus,
  • 2-es típusú cukorbetegség (diabetes)
  • magas vérnyomás
  • szívbetegség
  • alvási zavarok
  • rák bizonyos fajtái
  • Alzheimer-kór

A zsigeri zsírok nemcsak hormonszerű anyagokat bocsátanak ki, hanem ők maguk is nagyon érzékenyek a hormonális változásokra.

Menopauza után – függetlenül a testalkattól és a genetikai hajlamtól – a nők testében drasztikusan visszaesik az ösztrogén mennyisége, a zsigeri zsírok mennyisége viszont erőteljesen megnő. A különböző hormonális zavarok és anyagcsere problémák, valamint a túlzott ülő életmód szintén nagy kockázatot jelentenek.

viszceláris zsír
A bőr alatti és a zsigeri zsír

A magas zsigeri zsír veszélyei

Zsigeri zsírok felhalmozódása esetén hasi típusú elhízás a jellemző (ez az úgynevezett alma alkat). Sajnos a tudósok a mai napig nem tudják pontosan meghatározni, mi is okozza a zsigeri zsír lerakódását, bár azt mindenképpen összefüggésbe hozták a zsírban gazdag étrenddel.

A zsigeri zsír a vastagbél és az artériák falának gyulladását okozza, továbbá jelentős kockázati tényezőt jelent a szív- és cukorbetegség, valamint egyes daganatok szempontjából is. 

A túl nagy mennyiségű zsigeri zsír gátolja a belső szervek vér- és nyirokkeringését. A tüdő működése romlik, az oxigén a testben kiegyensúlyozatlan lesz, ami légzési és alvási nehézséget okoz.
Kutatások szerint a szövet stressz hormont, vagyis kortizolt termel, ezáltal rontja a hangulatot, emellett csökkenti a boldogságot kiváltó endorfinok szintjét is. 

Így a zsigeri zsír nemcsak életünkre, de hangulatunkra is káros.
Az Omron speciális testösszetételt elemző mérlege alapján a viszcerális zsírszint eredményének értelmezése a következő:

Viscerális zsír értéke    Besorolás
1-9                                   normális
10-14                               magas
15-30                               nagyon magas

Megfelelő életmódváltással a zsigeri zsír értéke jelentősen javul!

Az étrendünk megreformálása itt kulcsfontosságú! Kerülni kell a gyorsan felszívódó, finomított szénhidrátokat, cukrokat és a túl sok zsírt, és növeljük a rostban gazdag zöldségbevitelt. A rostok hatására egyenletesen szívódnak fel a tápanyagok, így nem raktározzuk el őket zsírok formájában.

A fehérjediéta egy bizonyítottan jó módszer arra, hogy ne kelljen éhezned, viszont a felesleg lassan, de biztosan olvadjon le Rólad!

Ha a megfelelő étrendet még egy kis könnyű, aerob típusú mozgással is kombinálni tudjuk, mint például a sétálás, a futás, vagy az úszás, akkor még eredményesebbek lehetünk.

Emellett rendkívül fontos, hogy elegendő folyadékot (vizet, zöldteát) igyunk és pihentető legyen az alvásunk, valamint minimálisra csökkentsük a stresszt az életünkben.

Az EatSlimPro Lifestyle programban részt vevők zsigeri zsír értékének változását 2 hetente az ingyenes konzultáció keretein belül egy testösszetétel elemző Omron mérleg segítségével nyomon követjük. 

Tapasztalataink alapján elmondhatjuk, hogy az EatSlimPro fehérjediéta segítségével a férfiaknak átlagban kéthetente, a nőknek havonta 1 értéket javul a zsigeri zsír értékük.10+1 DOLOG, AMI A SIKERES FOGYÓKÚRA ÚTJÁBAN ÁLL

Töltsd le most az INGYENES 25 oldalas ebook-ot, és tudd meg, mi az a 10+1 leggyakoribb dolog, ami közted és az álom alakod között áll!

Vélemény, hozzászólás?